تاریخ انتشار: ۰۰:۳۰ - ۲۷ شهريور ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۱۹ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

بحران محیط‌بانی در ایران؛ ۶۰ درصد پست‌ها خالیست | فرهادی فعال محیط‌زیست: سازمان اجازه خرید پهپاد و تجهیزات فناورانه نمی‌دهد

شینا انصاری رئیس سازمان محیط زیست اعلام کرده ۶۰درصد پست‌های محیطبانی خالی است. گزارش‌ها نشان می‌دهد از آغاز فعالیت یگان حفاظت محیط زیست تا کنون، ۱۴۵ محیط‌بان جان خود را فدای حفاظت از طبیعت کرده‌اند. اما علت وضعیت وخیم این شغل چیست؟

بحران محیط‌بانی در ایران؛ ۶۰ درصد پست‌ها خالیست | فرهادی فعال محیط‌زیست: سازمان اجازه خرید پهپاد و تجهیزات فناورانه نمی‌دهد

رویداد۲۴ | منیره چگینی: هر چند وقت یکبار خبر مجروح یا کشته شدن یک محیط‌بان در رسانه‌ها بازتاب پیدا می‌کند. خردادماه امسال خبر درگذشت هدایت الله دیده‌بان، محیط بان بهبهانی منتشر شد. برخی خبرها حاکی از آن است که سازمان حفاظت محیط زیست برای رسیدگی به پرونده قتل این محیط بان حتی یک وکیل هم برای خانواده او نگرفته است. 

گزارش ها نشان می دهد ایران به ۷۰۰۰ محیط بان نیاز دارد؛  شینا انصاری رئیس سازمان محیط زیست اعلام کرده ۶۰درصد پست‌های محیطبانی خالی است. جمشید محبت رییس سابق یگان حفاظت سازمان محیط زیست بار‌ها از جذب محیطبانان و شرایط بد شغلی آنها گفته است. او اشاره کرده بود در استان هرمزگان جوانان علاقه‌ای به محیط بان شدن ندارند. رییس کل اداره محیط زیست استان هرمزگان یک بار آمار اسفناکی داده و گفته بود فقط ۲محیطبان در عرصه محیط زیست این استان مشغول به کارهستند.

چرا جوانان علاقه‌ای به محیط بانی ندارند؟

بر اساس آمار ۱۴۵ محیط‌بان در ۴۰ سال گذشته جان خود را در این راه از دست داده اند. یکی از علت‌های مرگ و مجروح شدن محیط‌‌ بانان، درگیری آنها  با شکارچیان غیرقانونی است. یکی از چالش‌های محیط زیست کشور کمبود تعداد پاسگاه‌های محیط‌بانی است که حدود یک ششم استاندارد جهانی است.

از سوی دیگر، بر اساس آمار تعداد محیط‌بانان فعال در کشور کمتر از استاندارد جهانی است؛ بر اساس استاندارد‌های جهانی، در هر هزار هکتار باید یک محیط‌بان فعالیت کند، اما در ایران این نسبت به حدود یک محیط‌بان در هر ۱۲ هزار هکتار می‌رسد. این کمبود نیروی انسانی باعث افزایش فشار کاری بر محیط‌بانان و کاهش اثربخشی حفاظت از منابع طبیعی می‌شود.

یوسف فرهادی بابادی فعال زیست محیطی در این باره به رویداد۲۴ گفته: در کشور‌های پیشرفته، محیط‌بانان از حمایت‌های قانونی و تجهیزاتی مناسبی برخوردارند که باعث شده امنیت شغلی و جانی آنان تضمین شود.

او می‌گوید: به طور مثال در آفریقای جنوبی و کنیا محیط‌بانان علاوه بر تسلیحات مناسب، به فناوری‌های نوین مانند پهپادها، دوربین‌های حرارتی و سامانه‌های رصد هوشمند مجهز هستند و از حمایت قضایی قوی بهره‌مندند. در این کشورها، برنامه‌های آموزشی پیشرفته و حمایت‌های بیمه‌ای و حقوقی برای محیط‌بانان فراهم شده است. ضمن اینکه در اروپا (آلمان و سوئد) قوانین سختگیرانه حفاظتی و امکانات پیشرفته برای محیط‌بانان وجود دارد که اجازه استفاده از سلاح‌های مناسب و فناوری‌های نوین را فراهم می‌کند.

به گفته این فعال محیط زیست، حمایت قضایی، بیمه درمانی و امنیت شغلی محیط‌بانان در اولویت است.

فرهادی با اشاره به قوانین در ایالات متحده آمریکا و کانادا ادامه داد: در این کشورهامحیط‌بانان تحت قوانین سختگیرانه و با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته مانند پهپاد‌ها و سامانه‌های ناوبری فعالیت می‌کنند. حمایت قضایی گسترده و امکانات رفاهی ویژه برای آنان فراهم است.

نقد عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست ایران

او می گوید: با وجود اینکه پیش‌تر از رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خواسته بودیم محبطبان‌ها را به تجهیزات فناورانه و پهپاد مجهز کند و بر ضرورت اصلاح قوانین حمل سلاح و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین تاکید داشتیم، تاکنون اقدام عملی و مؤثری در زمینه تأمین تجهیزات مناسب، افزایش نیروی انسانی و اصلاح قوانین صورت نگرفته است. این بی‌توجهی باعث شده محیط‌بانان در شرایط پرخطر و کم‌دفاع به کار خود ادامه دهند.

علاوه بر این، ادعای رییس سازمان مبنی بر خالی بودن بیش از ۶۰ درصد از پست‌های محیط‌بانی، ضعف ساختاری و کم‌توجهی به جذب و حفظ نیروی انسانی متخصص را نشان می‌دهد که بر کیفیت حفاظت از محیط زیست اثر منفی گذاشته است.

با توجه به وضعیت موجود، ضروری است سازمان حفاظت محیط زیست هرچه سریع‌تر اقدامات عملی در جهت اصلاح قوانین حمل سلاح برای محیط‌بانان، تأمین تجهیزات پیشرفته شامل پهپاد‌ها و سامانه‌های رصد، افزایش نیروی انسانی و تکمیل پست‌های محیط‌بانی، ارتقاء حمایت‌های قضایی و انسانی، را انجام دهد تا امنیت و اثربخشی محیط‌بانان کشور تضمین شود و حفاظت از منابع طبیعی به طور واقعی تحقق یابد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۷
0
5
اول جنگلبانی بعد محیط بانی باید توسط دولت و ملت بشدت حمایت شود.
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۷
0
3
سلام من ۴۹سال هست علاقه خاصی به محیط بانی دارم باید چکار بکنم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۷
1
3
هنوز محیط بانی اعدام هم کردن 😂😂😂😂
خسرو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۷
0
4
حاکمیت محیط زیست که بسیارحیاطی ومهم و لازمه بقای کشورایت را بحالخودرهاکرده..ایاواقعا حاکمیت توان اداره مملکترا ندارد ..
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۷
0
3
سریعا با منابع طبیعی ادغام شوید
احمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۷
0
3
اینقد دوست دار طبیعت و محیط بان جان فدا که باید جلوی یک مشت شکارچی ادمکش وحشی بجنگند وجانشان را فدا کنند ولی دولت باید بیشتر به فکر باشد وحمایت کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۷
1
5
محیط بانی بدرد نمیخوره آواره تو کوه و بیابون برای دوزار حقوق آخرش هم یا کشته میشی یا یه بدبختی را میکشی اعدامت میکنند یا خانواده مقتول به حسابت میرسن
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۰۰:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
خودم عاشق بیابانم تفنگ هم دارم فقط براتفری میرم
فرزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
پول برای فوتبالیستهای بیخاصیت هست.اما طبیعت و حیات وحش از بی پولی داره نابودمیشه
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
وسعت مناطق تحت حفاظت زیاد، تعداد نیروی فعال در مناطق کم، شرایط کاری سخت و طاقت فرسا،درآمدو حقوق و مزایای بسیار کم، تجهیزات به درد نخور، وسایل نقلیه مستهلک و نامناسب، مسئولین بی دانش و بی تجربه در سطح سازمان، هدر دادن بودجه و منابع مالی با سو مدیریتی و خرید تجهیزات به در نخور و نامناسب، کمبود وسایل و تجهیزات کمک حفاظتی روز دنیا، سطح آموزش بسیار کم(حتی کمتر از آموزش سربازان وظیفه)، جذب نیروهای ناکارآمد، تبعیض وحشتناک در بدنه سازمان، ضوابط و قوانین بسیار ضعیف در زمینه برخورد با متخلفین، عدم بازدارندگی احکام قضایی، نبود وحدت رویه در پرونده های محیط زیستی، انتصاب رابطه ای مدیران استانی و شهرستانی، نبود قوانین حمایتی و درون سازمانی از نیروهای اجرایی و .....
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
این خبر دروغه من خودم هر روز تو کوه هستم دقیقا پشت خونمون یه کوهستان که ته نداره هرچه میریم اداره جنگل بانی اصلا به کار گیریمون نمیکنن لیسانس هستم کاملا هم به کوه حیواناش آشنام
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
تمام سازمانها از جمله محیط زیست ؛ غیر ایرانی هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
این.همه نظامی بازنشسته..یک حقوق بدن اینها.همشون هم.اموزش خوب دارن.از اینها استفاده کنید
تیر خلاص
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
تازمانی که حکم تیزر به محیط بانی ندید همینه باید حکم تیر بدون محدودیت داشته باشد تا قاچاقیان و شکارچیان متخلف بی....عبرت بگیرن،در غیر اینصورت فایده ای ندارد
نرگس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
وقتی معصومه ابتکاربامافیای چرم همدست بود آیامحیط ومحیط بانی هم مانده؟
مندو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
یه جوری مینویسید در استان هرمزگان فقط دو متقاضی محیطبانی وجود دارد که انگار آنجا قانون برقرار است یا مردم آنجا همه مشغول به کار و درآمد بالا هستند.
یجوری هم محیطبانان را مظلوم و شکارچیان را قاتلین طبیعت و محیطبانی اعلام میکنید که انگار به جان این مملکت افتادند و دارند نابودش میکنند.
بیشتر زخمی شدن یا کشته شدن محیطبانان ، مقصر خودشان هستند که وقتی در لباس محیطبانی قرار میگیرند فکر میکنند قدرت دست خودشان است و قانون هم حمایت شان میکند و هر کاری خود صلاح بدانند به دور از نگاه و دیدنی میتوانند زور و یا شلیک به شکارچی کنند که رفتار قلدر مهابانه خود باعث از بین رفتن شان میشود.
و الا شکارچی با دیدن محیطبانان از صحنه شکار و یا منطقه خارج میشود و اقدام به فرار میکند. لطفا مظلوم نمایی نکنید. آموزش محیطبانان از نظر فکری و عملی بهترین راه حل است ، پیشگیری و نه دستگیری در مرحله دوم کارساز تر است. و نه تعقیب و گریز و یا دستگیری و یا تیراندازی به هم دیگر. تمام.
نه تجهیزات لازم است و نه نیروی اضافی ،
آموزش ، پیشگیری. تماااااام.
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۸
0
0
این همه خبر و مقاله و داستان هست از وضعیت بد محیط بانی اما دریغ از ی حرکت مثبت......
حداقل خانواده ها به بچه های خودشون یاد بدن احترام به محیط زیست
خشایار شاه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۳۰
0
0
خدا حفظتون کنه ای دلاور مردان ایران زمین که فقط برای ایران زحمت میکشید ....مردم تا دیر نشده از محیط زیست و حیوانات جنگلها و مراتع وکوها مراقبت کنید فردا دیر است بچه ها در آینده تف و لعنت نکنند ما و شما را...واز ایران چیزی نماند....وووووو
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۷/۰۱
0
0
استخدام میکنید بیام
نظرات شما